Analyse av Pioner og intervju med filmfotografen Vilmos Zsigmond

Det er mye bra å lese i nett-filmtidsskriftet Montages. De holder fram med sine grundige gjennomganger av ny norsk film, og nå har de latt Dag Sødholt se nærmere på oljedykkerfilmen Pioner.

Dag Sødholt er ikke særlig fornøyd med filmen, som han mener er en sjelden svak film av regissøren Erik Skjoldbjærg. Den første tredjedelen gir et stemningsfullt innblikk i presset på dykkerne, men så endrer filmen stil og lar billige spenningstriks dominerer fortellingen. Filmens store svakhet er likevel at rollefigurene er flate og lite virkelighetsnære. Les mer på hjemmesiden til Montages.

Det finnes mye annet å lese også, særlig anbefales intervjuet med fotograflegenden Vilmos Zsigmond. Han besøkte seminaret Oslo Digital Cinema Conference, som Foreningen Norske filmfotografer arrangerte i Oslo, 6.-8. september. I intervjuet forteller Vilmos Zsigmond om samarbeidet med regissørene Robert Altman, Brian de Palma og Steven Spielberg.