Lyden av sport

OL i Sotsji er i gang, og for de aller fleste av oss er det tv-bildene som gjør lekene virkelige for oss. Eller skulle jeg ha skrevet «virkelige»? Takket være tv-kameraene — og flerkameraproduksjonen —blir tv-tilskueren nær allvitende. Men illusjonen av virkelighet er helt avhengig av mikrofoner og lyddesignere. Mens kameraene gir overblikk og nærbilder, er det lydene som skaper inntrykket av tilstedeværelse.

To artikler — den ene fra Mediepedagogenes arkiv, og den andre fra lydbransjenettstedet Fast-and-Wide.com, gir innblikk i hvordan lyddesignerne skaper denne opplevelsen av tilstedeværelse. Her skal det være mye å hente for alle som er opptatte av flerkameraproduksjon og lyddesign.

Les:
Arnt Maasøs «Moderne lyddesign: Up close and personal» fra Mediepedagogenes tidsskrift [tilt] nr 1/2006.
Peregrine Andrews «The Sound of Sport: What is Real?» fra Fast-and-Wide.com, 2012.

(Fotoet er hentet fra Snowboard-VM 2012. Flickr/Sjur Stølen/aktivioslo.no – Creative Commons licence)