På initiativ fra SV har de tidligere rødgrønne regjeringspartnerne samlet seg om en invitasjon om et medieforlik til alle partiene på Stortinget.

NULLMOMS (NTB): Et flertall på Stortinget vil ha nullmoms både på papir og på digitale medier. Både Ap, SV, Sp, KrF og Frp vil ha felles nullmoms. Venstre er åpen for å vurdere det.

I regjeringserklæringen er imidlertid Frp enig med Høyre om det skal innføres en felles lavmoms, og kulturministeren har bebudet et lavmomsforslag i statsbudsjettet som ble lagt fram 8. oktober.

Spår avisdød

– Mange aviser lever på kanten av stupet, bokstavelig talt. Norge har en tradisjon for brede forlik når noe er særlig viktig. Nå er vi der, sier SV-nestleder Bård Vegar Solhjell til Aftenposten.

I sin politiske plattform har Solberg-regjeringen lovet å «likestille papiraviser og e-aviser» og etablere en felles lavmoms. I dag er det momsfritak på papir, mens nettaviser har 25 prosent.

– Regjeringens bebudede fellesmoms på 8 prosent kan ta livet av flere aviser, spesielt lokalavisene som har 90 prosent av sine inntekter fra papir. Det er ingen grunn til å innføre skatt på det skrevne ord i 2014, sier Solhjell.

Mediekrise

De tre partiene inviterer til forhandlinger der utgangspunktet er nullmoms, også digitalt. Pressestøtten opprettholdes minst på dagens nivå og de minste avisene skal få midlertidig omstillingsstøtte.

– Mediene står i sin verste krise noensinne og må få forutsigbarhet. Et forlik må derfor minst vare perioden ut, helst lenger, sier Solhjell.

NTB

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.